Att tapetsera
Att tapetsera väggar är oftast både roligt och lätt om man är väl förberedd.
Grundregeln för all tapetsering är att underlaget skall vara torrt, jämnt och fast. Börja med att stänga av strömmen, skruva bort alla kåpor för eluttag, ljusknappar m.m. Tag bort socklar och lister så underlättar det vid tapetseringen. Lister och socklar kan sitta kvar men man måste vara mer noggrann vid tillskärningen av tapetvåden då man inte har någon felmarginal. Sätter man tapeten under listen kan man i framtiden byta list utan omtapetsering. Märk listerna på baksidan så hamnar dom på rätt plats igen.
Skrapa bort löst sittande tapet. Använd en stålspackel så går det lätt. Ska du tapetsera på en vägg där den gamla tapeten är satt omlott bör du slipa ner dessa skarvar eller använda en tapetskarvhyvel, ett utmärkt verktyg som hyvlar bort skarvarna, sedan är det bara att spackla ut skarven. Alla hål och ojämnheter ska också spacklas ordentligt. Använd en liten japanspackel till småhål och en bredspackeltill skarvar och större ytor. Låt torka och gör sedan en lätt avslipning av hela ytan.
Har du vinyl eller strukturtapet på väggen går det oftast att dra av hela yttersta skiktet och bara spackla där det behövs.
Damma av ordentligt med en bänkdammborsteoch förlimma eventuellt ytorna enligt fabrikantens anvisning.
Beroende på vilken sorts tapet du ska sätta upp är tillvägagångsättet lite olika men grunden är densamma.
Papperstaper
Mät upp alla hela längder och riv av med en tapetavrivare eller klipp av med en tapetsax.Var noga med att lägga till för mönsterpassning om det är en mönstrad tapet.
Bäst är att använda ett tapetbord vid tapetsering. Ibland kan man hyra i tapetaffären eller köpa ett enklare engångsbord i stabil papp. Undvik att lägga ut på golvet, då tapeterna lätt blir smutsiga och man lätt trampar i klister och annat bös.
Limma ett par tapetvåder i taget med en roller eller klisterborste och vik ihop utan att göra skarpa veck. Låt ligga och dra några minuter.
Börja alltid att tapetsera från ett fönster och gå inåt rummet. Var noga med att loda med ett tapetlodså du ser att tapeten hamnar rakt. Börja uppifrån och passa in efter lodningen, fäst tapeten mot takvinkel eller taklist, borsta därefter fast tapeten från mitten och utåt med en tapetborste eller ett tapetverktyglite beroende på tapetens yta.
Om du behöver skära tapeten på långsidan för att den ska passa in använder du en tapetlinjal i aluminium eller en enklare i masonit tillsammans med en tapetskärare som passar i linjalens spår för ett rakt snitt
Kantskär med en tapetkniv uppe och nertill innan tapeten torkat. Avsluta med att torka rent med en fuktad svamp.
Non- woven s.k. Easy Up
Förbered på samma sätt som papperstapeter men här stryker man istället ut limmet direkt på väggen. Använd envinkelpensel i hörn, mot tak och runt fönster och en rollertill övriga ytor.
Även här gäller det att använda tapetlodså tapeten hamnar rakt från början. Stryk fast tapeten med ett tapetverktyg så du får ut alla blåsor. Använd en tapetskarvrulletill skarvarna, renskär mot tak och golv och torka av med en fuktad svamp. Byt bladofta i din tapetkniv eller om du använder en brytbladskniv. Ett slött blad kan lätt förstöra tapeten.
Skär ut för vägguttag o annat genom att först göra ett kryss och därefter skär man ut det hål man ska ha. Var noga med att limma kanten så att tapeten sitter fast.
Det finns ju många fler varianter på tapet såsom textil, vinyl etc. och då gäller olika sorters lim, tillvägagångsätt vid tapetseringen men grunden före tapetsering är alltid detsamma.
Tänk på att alltid följa tapettillverkarens anvisningar.
Borttagning av gammal tapet
Borttagning av gammal tapet är relativt enkelt om man använder rätt verktyg. Med bra tapetskrapor och perforeringsrullar sparar man många timmar och mycket energi. Svårhetsgraden vid borttagning av tapet varierar beroende på tapetsort, vilket lim man använde, tidigare underarbete och tjockleken på ytskiktet. Många gånger sitter de flera lager med tapet och då är det ofta bra att renskrapa ytan. Ju fler skikt med tapeter desto sämre grund har man vid omtapetsering och risken för sprickbildning och släpp ökar. Som tur är är det enklare att ta bort tjocka lager med tapet jämfört med enbart ett eller två lager.
En bra uppsatt tapet kan sitta i flera decennier vilket gör tapeter till ett ekonomiskt mycket fördelaktigt val av ytskikt. Livslängden på tapeten beror delvis på kvaliteten på tapeten men framförallt på grundarbetet. Ett slätt och jämt underlag ger en mycket starkare fog jämfört med en porös, smutsig och dammig yta som kan göra att tapeten lossnar inom några år eller i värsta fall inte fäster alls.
Grunden vid tapetborttagning är att man försöker mjuka upp pappret och limmet med hjälp av vatten eller vattenånga. Dagens tapetklister är vattenbaserat viket gör borttagningen enkel då även limmet upplöses enkelt men äldre sorters lim kan vara betydligt svårare att mjukgöra vilket ställer högre krav på verktygen.
- Börja med att perforera tapeten med perforeringsroller eller tapetborttagare Tiger Expert. Dessa verktyg gör tusentals små hål i tapeten vilket gör att den blir mer mottaglig för vatten. Med dessa verktyg kan man snabbt riva upp hål på stora väggytor.
- Nu skall tapeten lösgöras. Här finns det flera valmöjligheter: konventionellt tapetborttagningsmedel, tapetångare eller egengjort tapetborttagningsmedel. Man använder den metod man tycker är enklast. Det viktiga är att medlet man applicerar inte dunstar direkt för att ge vattnet tid att tränga in i tapeten. Man kan t.ex. blanda ut 20% tapetklister med 80% vatten och rolla på denna lösning på väggen. Låt medlet stå och verka tills tapeten börjar mjukna.
- När tapeten är mjukgjord börjar själva borttagningen. Har man tur börjar tapeten släppa i stora sjok. Man bör dock använda en tapetskrapa till de delar som fortfarande sitter bra. Tapetskrapan finns i bredder upp till 15cm vilket gör att man snabbt skrapar stora ytor. Köp flera extrablad då skäret snabbt blir slött om man skrapar en betongvägg.