Rengöring och underhåll av penslar
Vid målning krävs det penslar och måleriverktyg av hög kvalitet för att uppnå ett bra slutresultat. Alla som någon gång har målat vet vilken skillnad det är på en bra och dålig pensel. En bra pensel ger en överlägsen precision, färgupptagning, snyggare finish och är skön och ergonomisk att arbeta med. Egenskaper som gör att arbetet går fortare och blir bättre vilket i slutändan lönar sig ekonomiskt och gör arbetet roligare. Vårt råd är därför att alltid satsa på att köpa en bra pensel, ekonomiskt och tidmässigt lönar det sig alltid.
Varför blir målarpenseln bättre över tid?
När penseln är ny är borstfibrerna fabriksnya och precisionsformade. Är det en svinborstpensel är borstfibrerna preparerade, rensade och kokade i enighet med den kvaliteten man köper. Nya fibrer är oftast för perfekta för att uppnå ett riktigt bra resultat. När man börjar måla sliter man naturligt ner borstfibrerna vilket gör att penselhuvudet blir format efter ens egna behov. Detta leder till en bättre precision och känsla i arbetet. Toppen av borstfibrerna blir mjukare vilket gör att man får med sig mer färg och penseln applicerar ett jämnare färgskikt vilket leder till en finare finish. Penslar tillverkade av syntetborst har inte samma slitning som naturborstpenslar och ger i regel perfekt finish från första strykning. Syntetpenslar är däremot mycket enkla att rengöra då de inte absorberar färgen utan "hållar" färgen.
Rengöring och förberedelse före målning
En ny pensel kan innehålla fabriksdamm och enstaka lösa hårstrån. Före användning bör man borsta ut penseln för hand eller med en kam för att säkerställa att den är fri från lösa partiklar. Detta är speciellt viktigt vid lackeringsarbeten då strukturer i lacken syns extra tydligt. Innan du börjar måla kan man stryka penseln mot en pappskiva eller ett tidningspapper för att mata in färg och få bort eventuellt damm. Tänk på att aldrig använda en pensel som använts till målning om man ska lackera.
Rengöra penslar med syntetisk borst
Syntetpenslar används i regel till vattenbaserade färger eller hybridfärger (blandning av t.ex. olja och vatten). Penslar som används till vattenspädbara färger är mycket lätta att rengöra. Häll upp vatten i ett kärl och dra ut färgen från penseln med handen. Säkerställ att du får in vatten längst ner mot borstfästet där det oftast samlas färg. Byt ut vattnet en gång och skölj igen tills den blir helt ren. Upprepa processen vid behov. Använder man syntetborstpenslar till oljebaserade färger rengör man penseln med brunsåpa eller i lacknafta/terpentin. När penseln är rengjord formar man borsten till ursprungsformen och hänger upp den på en krok. Penslar skall inte stå med borsthuvudet nedåt då det deformerar fibrerna.
Vid arbeten med naturborstpenslar är penseln ofta förstörd om färgen torkar in i penseln, speciellt om man använde oljebaserad färg. Däremot går det att få liv i syntetborstpenslar där färgen torkat in. Täck penselhuvudet i vatten (lösningsmedel om det är oljefärg) och låt stå tills färgen och penselborsten mjuknar. Skölj därefter med mer vatten, använd kam vid behov för att kamma bort färgklumpar och ej mjukgjord färg.
Få liv i syntetpenslar som har torkat
Har en naturborstpensel torkat är det bara till att kassera penseln, en syntetborstpensel däremot går ofta att rädda. Låt penseln hänga fritt i ett kärl med vatten i några timmar. När färgen börjar mjuka rengör man penseln med vatten. Är syntetfibrerna deformerade så formar man syntetfibrerna till ursprungsformen och låter de ligga under lätt tryck. Syntetfibrer har en enastående förmåga att återfå dess ursprungliga form och går många gånger att rädda från kassering.
Rengöring av svinborstpenslar eller blandborstpenslar
Rengöringen av svinborstpenslar är lite mer tidkrävande jämfört med syntetpenslar då naturborsten absorberar färgen jämfört med syntetborst som inte absorberar färg på samma sätt. Svinborstpenslar används i regel till oljebaserad färg och lack och den sortens färg har en mycket bättre vidhäftningsförmåga och penetrationsförmåga jämfört med vattenbaserade färger.
Rengöringen av svinborstpenslar är densamma oavsett om man använder oljebaserad eller vattenbaserad färg. Efter målning stryker man ut det sista av färgen på ett tidningspapper. Därefter har man två val: rengöring med såpa (brunsåpa eller linoljesåpa) eller rengöring med lösningsmedel. Vi förespråkar rengöring med brunsåpa eller linoljesåpa då det är mer skonsamt mot penseln och miljön. Rengöring med lösningsmedel är aningen effektivare men är samtidigt mer kostsamt och belastar miljön.
Vid rengöring med såpa gnuggar man in såpan i penseln och låter det verka i 2-5 minuter. Skölj därefter med vatten. Upprepa behandlingen tills penseln är ren. Var extra noggrann med rengöringen längst in i penseln där mycket färg samlas.
Vid rengöring med lösningsmedel fyller man en skål med terpentin eller lacknafta och gnuggar penseln till dess all färg släppt. Efter rengöringen hänger man penseln på en krok och låter den torka. Var noggrann med att forma borsten så den liknar ursprungsformen.
Förvaring och underhåll av penslar
Syntetpenslar är mycket lätta att förvara. Efter rengöring låter man penseln hänga fritt i luften. Har penseln ett rostfritt bleck kan de även hänga fritt i ett kärl med vatten.
Svinborstpenslarna däremot mår bra av att inte torka ut. Vår rekommendation är att man förvarar penslarna hängandes i en burk med linolja utan tillsatser av lösningsmedel. Lösningsmedel som terpentin eller lacknafta torkar ut penslarna och skall inte användas till långstidsförvaring. Ett klassiskt sätt att förvara svinborstpenslar är att hälla upp 1/3 linolja i en glasburk. Man trär sedan en pinne eller ett rör igenom hålet i penselskaftet så penseln hänger fritt i burken. Hela penselhuvudet skall vara nersänkt i linoljan. När du skall måla tar du upp penslarna och suger upp så mycket linolja som möjligt från borstfibrerna med en mikrofiberduk.
Förvaring av penslar under arbete
Målar man större objekt pågår oftast måleriarbetet under några dagar. Bästa sättet att förvara målarpenslarna på är i en plastpåse som försluts. Det viktiga är att inget syre tillkommer då det får färgen att torka. Vid uppehåll i någon eller några dagar kan man hälla i lite vatten i påsen för att säkerställa att det inte torkar ut. Man kan även förvara penslarna fritt hängande i en burk med färg, olja, vatten eller lösningsmedel. Förvara inte penslar som använts till olika kulörer i samma kärl.
Bra att tänka på
-Trasor och trassel som varit i kontakt med linolja kan självantända. Släng trasorna i en plastpåse och fyll på med lite vatten. Slut sedan påsen så inget syre kommer till.
-Även om en pensel är väl rengjord skall man inte använda en pensel man målat med till lackeringsarbeten. Det finns alltid en risk att det finns kvar färgrester i penseln och detta kan lösas upp vid lackeringen.
-Vid måleriarbeten med en gammal och rengjord pensel är det lämpligt att testmåla på en bit kartong eller liknande för att säkerställa att den inte innehåller färg från tidigare måleriarbeten. Ser man att man får släpp från en annan kulör i målarfärgen stryker man ut färg på en provbit tills det slutar.
-Om möjligt försök förvara penslarna i separata färgburkar, en för varje kulör.
-En bra målarpensel kan hålla en livstid. Förutom att resultatet blir bättre lönar det sig oftast ekonomiskt att används bra målarpenslar.