Silberschnitt glasskärare Classic är en liten och nätt rullkniv som används för att skära i glas, kakel, klinker och andra hårda material. Glasskäraren har ett litet och smidigt skaft som är lätt att hantera, speciellt om man skär profiler och i hörn. Glaskniven "ristar" glaset vilket gör att man enkelt knäcker bort överskottsglas och får snygga fogar. Metallhuvudet har även två öppningar som kan användas för att bryta glaset efter ristning.
Förutom knivar kan man köpa extrablad, vi rekommenderar att man köper hårdmetallskär om man behöver fler blad. 101-S levereras med sex skär, 101-DH levereras med ett hårdmetallskär.
Användningsområde: Glasskärare används för att skära i glas och andra hårda ytor som kakel och klinker. Glasskäraren har små metallhjul som ristar i glaset före man knäcker det. Rullkniven används av glasmästare, fönsterhantverkare, byggindustri, bileftermarknad, inredning- och design och andra hantverksbranscher. Skäraren används till bl.a. planglas, fönsterglas, färgat glas, ornamentglas.
Vi har två olika modeller av glasskärare med träskaft. 101-S med metallskär och 101-DH med hårdmetallskär. Hårdmetallskären är starkare och skär snabbare och kan liknas diamantskär. Hårdmetallskären passar särskilt bra om man ska skära i tjockt glas.
Fördelar och egenskaper:
- Glasskärare med starkt blad och robust infästning.
- Hårdmetallskär för tjockt glas och extra snygga fogar.
- Utmärkt för att skära i kakel och klinker.
- Skär effektivt profiler och hål i glas.
- För professionella glasarbetare och fönsterrenoverare.
Teknisk Data
Produkt | Glasskärare Classic | Glasskärare Classic |
Modell | 101-S | 101-DH |
Tillverkningsland | Tyskland | Tyskland |
Glastjocklek | 3-10mm | 3-10mm |
Blad | Metall (101-ES) | Hårdmetall (101-D) |
Antal blad | 6st | 1st |
Skaft | Trä | Trä |
Skaftlängd | 92mm | 92mm |
Totallängd | 133mm | 133mm |
Ersättningsskär | 101-ES / 101-D | 101-ES / 101-D |
Användarinstruktioner
1. Tänk på att underlaget ska vara plant när man arbetar. En solid linjal eller vinkeljärn att skära efter kan vara bra om man inte skär på frihand. Markera med penna eller tejp var på glaset man ska skära.
2. För bästa resultat rekommenderar vi att man använder glasskärolja till kniven. Doppa huvudet i olja före skärning. Oljan gör att hjulen rullar bättre och jämnare. Skärolja är extra viktigt vid arbeten med tjockt glas.
3. Placera kniven så hjulet rullar längs fogen. Skär med ett jämnt mediumhårt tryck över hela glaset. Man ska enbart rulla en gång. Skär man profiler eller icke-räta former kan man rulla skäraren mer än en gång men det kan då vara svårare att få ett snyggt snitt. Mellan varje skär ska man doppa kniven i skärolja.
4. När man gjort snittet ska man knäcka glasskivan. För att knäcka glaset måste hela fogen vara ristad. Glasskivan ska ligga på ett plant underlag. Placera glaset så den ristade fogen ligger precis utanför bordet. Knäck glaset genom att applicera tryck i mitten av skivan.
Om man ska skära en smal remsa eller är osäker på knäckningen kan man försiktigt "knacka" på den ristade fogen med glasskärarens metallhuvud. Knacka längs hela fogen. Detta gör att ristningen "går igenom" glaset och man enklare får en snygg fog.
5. Använd en diamantslipkloss för att avjämna eventuella ojämnheter och för att få snygga kanter.