Andningsskydd från 3M
Inom de flesta tillverkningsindustrier och hantverksyrken kommer man ofta i kontakt med farliga partiklar, gaser eller ångor. Ämnen i luften som man andas in utan att kanske ens veta om det. 3M är världsledande på personskydd och har ett andningsskyddssortiment som skyddar mot de flesta typer av föroreningar i luften. 3M har ett brett sortiment av friskluftmasker, filtrerande halvmasker, korttidsmasker och återanvändningsbara hel- och halvmasker som är framtagna till användare som ställer högsta möjliga krav på ett säkert skydd kombinerat med hög komfort.
Anledningen till att 3M har blivit världens ledande leverantör av andningsskydd är på grund av produkternas användarvänlighet och komfort. 3M's patenterade "Cool-Flow" ventil på de filtrerande halvmaskerna och 3M's återanvändningsbara halv- och helmasker minskar andningsmotståndet och värmebildning i masken. Ett bekvämt skydd minskar användarens eventuella motstånd mot att bära andningsskydd och ökar produktiviteten då arbetsmiljön blir bättre jämfört med andra andningsskydd. 3M's andningsskydd går att kombinera med övriga skyddsprodukter från 3M som exempelvis Peltor hörselkåpor, skyddsglasögon och skyddshjälmar.
Vilket andningsskydd skall jag använda?
Valet av andningsskydd är inte det lättaste om man inte har rätt utbildning eller erfarenhet inom området. Arbetsgivaren är skyldig att tillhandahålla rätt skydd till de anställda om man arbetar i miljöer där det krävs andningsskydd. När det kommer till de anställdas eller ens egen hälsa är det alltid bra att föra extra noggrann när valet av andningsskyddsprodukter görs, felaktiga val kan stå en dyrt.
Fyrstegsmetoden för att välja andningsskydd:
1. Identifiera riskerna och mät koncentrationerna av föroreningar i arbetsmiljön, till exempel damm, metallrök, gaser och ångor.
2. Gör en riskbedömning och överväg även om andra skydd behövs för hud, ögon och kropp.
3. Välj typ av andningsskydd. Engångsbruk, återanvändbara skydd, filtrerande halvmasker, halvmasker, helmasker, friskluftsmasker - fläkt- eller tryckluftsdrivna.
4. Utbildning för inpassning, användning, underhåll och förvaring för optimalt skydd.
Om man dagligen kommer i kontakt med farliga ämnen och material gäller en lång rad specialregler från Arbetsmiljöverket. Arbetsgivaren och arbetsledarna är tillsammans med dig ansvarig för att följa reglerna. I förhållande till arbetsmiljölagen är alla parter ansvariga för att arbetsmiljön är så säker och sund som möjligt. De grundläggande reglerna för arbete med farliga ämnen och material säger att:
1. Man skall först och främst försöka hitta mindre farliga ämnen att arbeta med.
2. Man skall försöka tillrättalägga arbetet så att man i minsta möjliga mån blir utsatt, eller använda arbetsmetoder som inte förorenar så mycket.
3. Ventilation, punktsug och andra tekniska lösningar skall användas.
4. Man skall använda lämpligt andningsskydd om problemen inte kan lösas genom de ovan nämnda metoderna.
Fyrstensmetoden - Hitta rätt andningsskydd.
1. Identifiera riskerna: Identifiera vila föroreningar som finns i din arbetsmiljö. De kan bestå av damm, rök, dimma, fibrer, mikroorganismer, gas och ånga. När man vet vilken förorening man skall skydda sig emot väljer man filtertyp och vilket hygienisk gränsvärde (Hgv) respektive förorening har. Hygieniskt gränsvärde (Hgv) är det högsta godtagbara genomsnittshalten (tidsvägt medelvärde) av en luftförorening i inandningsluften. Ett hygieniskt gränsvärde är antingen ett nivågränsvärde eller ett takgränsvärde.
- Nivågränsvärde: Hygieniskt gränsvärde för exponering under en arbetsdag.
- Takgränsvärde: Hygieniskt gränsvärde för exponering under referensperiod av 15 minuter eller någon annan period som för vissa ämnen framgår av "Arbetsmiljöverkets hygieniska gränsvärdeslista".
2. Gör en riskbedömning: För att kunna välja vilken typ av andningsskydd som krävs i den rådande arbetssituationen behöver man även veta i vilken koncentration föroreningarna finns i luften på arbetsplatsen. Föroreningarnas koncentration får man genom att göra en mätning. I riskbedömningen igår även att utvärdera om annan skyddsutrustning behövs: hörselskydd, ögonskydd, huvudskydd, stänkskydd etc.
3. Välj typ av andningsskydd: När du vet det hygieniska gränsvärdet (Hgv) enligt punkt 1 och koncentrationen av föroreningar enligt punkt 2 kan du i tabellen nedan se vilken maximal koncentration respektive typ av andningsskydd är anpassat för och utifrån det kan andningsskydd väljas.
Maximala koncentrationer för filtrerande halvmasker, halvmasker och helmasker.
Filtertyp | Filtrerande halvmasker | Halvmasker | Helmasker |
Partikelfilter skyddsklass P1 | 4 x Hgv | - | - |
Partikelfilter skyddsklass P2 | 10 x Hgv | 10 x Hgv | 16 x Hgv |
Partikelfilter skyddsklass P3 | 50 x Hgv | 50 x Hgv | 200 x Hgv |
Gas/ångfilter skyddsklass 1 | - | 10 x Hgv, max 1000ppm** | 200 x Hgv, max 1000ppm** |
Gas/ångfilter skyddsklass 2 | - | 10 x Hgv, max 5000ppm** | 200 x Hgv, max 5000ppm** |
**Lägsta värdet sätter gränsen.
4. Utbildning i inpassning, användning och underhåll: När du vet vilket skydd som krävs för din arbetsplats är det viktigt att andningsskyddet används på korrekt sätt. Ett korrekt handhavande säkerställer att skyddet faktiskt skyddar mot det den ska. Kontakta oss på PaintPro för mer information om användandet av personskydden om ni är osäkra på hur andningsskydden fungerar.
Vårt sortiment av andningsskydd.
Filtrerande halvmasker
Är den vanligaste typen av andningsskydd. Kallas även dammfiltermask, filtermask, halvmask, andningsmask etc. De filtrerande halvmaskerna finns i två modeller: koppformade (runda) eller vikbara (3-fälts modell). De flesta andningsmaskerna är icke- återanvändningsbara (märkta NR = non-reusable) och skall kasseras efter ett max arbetspass (8-timmar). Det finns några 3M masker som är märkta R = reusable, och dessa kan användas längre än ett arbetspass.
3M's filtrerande halvmasker skiljer sig från andra dammfiltermasker på marknaden. Andningsmaskernas högpresterande filtermaterial kombinerar fördelarna hos mekanisk filtrering med avancerad filtreringsteknik för att ta upp partiklar. 3M's patenterade Cool-Flow ventil motverkar värmebildning i masken och minskar andningsmotståndet. I kombination med ergonomisk design och högsta möjliga komfort får användaren ett toppmodernt skydd som man gärna använder i arbetet. PaintPro saluför dammfiltermasker från 3M med P1, P2 och P3 klassning samt andningsmasker mot besvärande lukter och svetsrök.
Filterklasser för partikelfilter
Som skydd mot damm och partiklar används partikelfilter med olika filterklasser.
P1 | P2 | P3 |
Låga koncentrationer av damm och olje- och vattenbaserad dimma. Bör inte användas inom industri. | Måttliga koncentrationer av damm och olje- eller vattenbaserad dimma. | Högre koncentrationer av damm och olje- eller vattenbaserad dimma. Används dessutom vid hantering av giftiga eller cancerframkallande ämnen, bakterier och virus. |
Upp till 4 x hygieniska gränsvärdet. | Upp till 10 x hygieniska gränsvärdet. | Upp till 50 x hygieniska gränsvärdet. |
Underhållsfria Halvmasker
Andningsskydden i 4000-serien har blivit en storsäljare hos den ytbehandlande industrin då maskerna skyddar mot både farliga partiklar och mot flera sorters organiska och oorganiska ångor/gaser/sura gaser, ammoniak och partiklar. Andningsmaskerna i 4000-serien, 4251, 4255, 4277 och 4279, har egenskaper och tekniska applikationer som gör dem mycket användarvänliga och bekväma att bära. Halvmaskerna är ett utmärkt val till de flesta gör-det-självare som skall måla med lösningsmedelsbaserade färger eller lacker.
Halvmaskerna i 4000-serien har fasta filter vilket gör att man slänger dem när partikel- och ångfilterna har tagit slut. Man märker när man skall byta mask genom att andningsmotståndet ökar eller tills dess att man känner doft eller smak i masken. Arbetar man med ämnen som är doft eller smaklösa skall man undersöka hur lång tid man kan använda andningsskyddet för att säkerställa att man alltid är skyddad.
Fördelar och egenskaper
- Låg vikt: ger ett bekvämt skydd med minimalt tryck mot ansiktet. Den låga vikten gör att man kan använda maskerna under långa arbetspass utan att tröttna. Halvmaskens vikt är också jämt fördelad vilket skapar en god balans.
- Låg profil: ger ett överlägset synfält på arbetsplatsen. Maskernas filter är placerade på sidan vilken minimerar störningar i synfältet.
- Central utandningsventil: Gör att värme och luft effektivt forslas bort vilket skapar en behagligare arbetsmiljö.
Återanvändningsbara halv- och helmasker
Hel- och halvmasker används av hantverkare och anställda inom industrin som relativt frekvent eller frekvent kommer i kontakt med farliga partiklar, gaser och ångor. Även för gör-det-självare som målar eller handskas med lösningsmedel, kemikalier eller andra farliga ämnen. Andningsmaskerna har utbytbara filter vilket gör hel- och halvmaskerna till ett mycket prisvärt andningsskydd som dessutom går att kombinera med ett stort antal partikel-, gas- och ångfilter. Halvmaskerna täcker nederdelen av ansiktet (från näsan och neråt) medan helmaskerna täcker hela ansiktet och skyddar ögonen från flygande partiklar och färgdimma.
Halv och helmaskerna från 3M är designade på ett sätt som ingen annan andningsmask på marknaden. Med de två sidoplacerade filterhållarna får man en mycket god balans med en jämn viktfördelning över ansiktet. Synfältet blir också bredare då man slipper ett stort och otympligt filter rakt nedanför näsan. De sidoplacerade filterhållarna gör också att andningsmotståndet blir mindre jämfört med andningsskydd med enbart ett filter. 3M’s patenterade bajonettfattning gör att man snabbt och lätt byter filter.
Hel- och halvmaskerna går att kombinera med ett stort antal partikel-, gas- och ångfilter för arbeten med de vanligaste förekommande kemikalier och lösningsmedel. Helmaskerna från 3M och halvmaskerna i 6000-serien går att ansluta till tryckluftssystem S-200 om man vill få friskluft matad in i masken. Frisluftssystemet minskar andningsmotståndet och ökar bekvämligheten i masken. Tryckluftssystemet kopplas direkt på andningsmasken, partikel-, ång- och gasfiltren monteras sedan på fästet på friskluftsmateren.
Vid användning av hel- och halvmasker med utbytbara filter är det viktigt att veta att filtrerna har en begränsad kapacitet. Livslängden beror på vilken typ av gas och ånga det skall skydda, koncentrationen av föroreningen i luften, användarens luftförbrukning samt luftens fuktighet. Det är variablar som inte är konstanta vilket gör att man måste vara observant och noggrant planera filterbyten. Vanligtvis byter man filter när andningsmotståndet ökar eller när man börjar känna doft eller smak av föroreningen inne i masken. Försök istället att göra en serviceplan för bytet av filtret för att säkerställa att man alltid är skyddad.
Friskluftsmasker, tryckluftsmatade och batteridrivna andningsskydd
Se separat informationssida