Pärllim är ett animaliskt lim som har använts till sammanfogning och färgframställning sedan 1800-talet. Pärllim används bl.a. för att tillverka limfärg, väggspackel, kitt samt för att sammanfoga trä och tyg. Pällim kallas även för varmlim och är ett benlim i pärlform. Benlim och pärllim är sega limmer jämfört med hudlim som ger en hårdare fog. Fördelarna med varmlim är att man får en stark limfog, snabb vidhäftning, missfärgar inte framtida ytbehandling, man kan ha ett lågt presstryck och man får en snygg transparent fog. Pärllim är ett populärt trälim och används t.ex. inom möbelsnickeri, finsnickeri, båtbyggeri, pyssel och hobby, tillverkning- och reparationer av instrument och till färgtillverkning.
Tillredning: Varmlim tillreds genom att blanda limpulvret med vatten (25-50% limsubstans) och låta det svälla. Det svällda limmet värms sedan i ett vattenbad till dess smältpunkt på ca 60°C. Andelen limsubstans varierar beroende på önskad limstyrka. Vid tillverkning av limfärg, kitt eller spackel tillreder man limmet enligt recept.
Applicering: Varmlimmet appliceras i en tunn och jämt film på de ytor som skall sammanfogas. När limmet börjar klibba sammanfogar man delarna och säkerstället ett jämt tryck över hela ytan. Limmet kan appliceras med pensel eller roller. Benlim har en obegränsad hållbarhet vid förvaring i torrt utrymme. Tänk på att metall kan missfärga limmet, använd därför en pensel helt tillverkad i plast eller var noggran vid appliceringen.
Animaliskt lim: Det finns flera egenskaper hos de animaliska limmerna som de moderna limmet inte kan ersätta.Varmlim kan öppnas/återaktiveras med hjälp av fukt eller värme. Limfogen vattenångas eller värms och man kan sedan öppna limfogen utan skada på materialet. Vid återlimning behöver man till skillnad från moderna limmer inte renskrapa limfogen. De animaliska limmerna ger en fog som inte krymper under belastning och förblir hårt även under relativt höga temperaturer. Varmlim krymper mycket vid torkningen och drar ihop fogytorna med stor kraft. De animaliska limmerna är även mycket bra miljöalternativ och är dessutom extremt billiga!