Trätjära
Kåda är naturens egna skydd mot röta, svamp- och mögelangrepp och säkerställer att skadad trä läker. Trätjära framställs genom torrdestillation av hartsrik (kåda) furu. Hartserna separeras från kolet och ger tjäran dess unika egenskaper och karaktär. Äkta trätjära är en 100% förnyelsebar ytbehandlingsprodukt som är skonsam mot både miljö, människor och träet man ytbehandlar.
Förutom att tjära doftar vansinnigt gott bevarar och skyddar tjära träet. Det finns flera sorters trätjära på marknaden men för att säkerställa ett gott resultat skall man använda sig av en äkta Dalbränd Trätjära eller en ungsbränd Furutjära. Tjära av hög kvalitet skall vara gyllengul, dofta gott, vara relativt lättflytande och inte innehålla restprodukter, vatten eller skräp från tillverkningsprocessen. Den trätjära man hittar hos lågprishandel, färghandeln och bygghandeln är ofta en restprodukt från massatillverkning eller koltillverkning och duger inte till att måla fasaden med. En högkvalitativ tjära tränger in i träet bättre, skapar ett vackert "offerskikt" och motverkar angrepp från mögel, svampar och insekter.
Trätjära har fördelen att den är mycket lätt att arbeta med och är en relativt billig ytbehandlingsprodukt. Skall man måla med tjära slipper man mycket av förarbetet som krävs vid målning med konventionell fasadfärg och underhållet är extremt lättskött. Nackdelen är att underhållsintervallerna är något kortare jämfört med fasadfärg, man målar dock färre skikt vilket gör att det totala arbetskraftsbehovet är betydligt lägre. Tjära är blandbart med olja, linoljefärg, slamfärg och går att pigmentera vilket gör att man kan nyansera och blanda produkten för olika ändamål och krav.
Vår bästa trätjära är den Dalbrända Tjäran. Trätjära Prima Dalbränd ger en vacker gyllengul/sirapsbrun kulör. Den Dalbrända tjäran är lättmålad, har en mycket god penetrationsförmåga och torkar snabbt. Trätjära Classic Furu är en ungsbränd variant som ger en något mörkare nyans. Båda tjärorna är hantverksmässigt framställda och är det bästa man kan hitta på marknaden.
Tjära används traditionellt för att behandla spåntak, timmerstugor, fasadpanel och ekonomibyggnader. Tjäran används även flitigt för att måla staket, stolpar, kompostlådor och andra ytor där man önskar en lättskött och hållbar ytbehandlingsmetod. Tjära används normalt på furu eller gran men kan appliceras på flera andra träsorter.
Arbetsbeskrivning
1. Rengör ytan med en skurborste. Avlägsna smuts, damm och olika beläggningar. Ytan skall vara torr före målning, fuktkvoten i träet skall understiga 15%.
2. Täck in ytor som inte skall målas med täckplast och täckfilt. Applicera tjäran med en rund anstrykare eller fasadpensel med naturborst. Naturborsten håller mer material och stryker ut tjäran bättre. Använd inte en mjuk syntetborstpensel eller billig målarpensel med lite borst.
3. Trätjära mår bäst av att målas i värme. Temperaturen bör inte understiga 15°C för att säkerställa god penetrering av träet och kort torktid. Det finns ingen gräns för hur hög temperaturen är när man målar, desto varmare desto bättre. Ställ ut dunken med trätjära i solen någon timma före du börjar måla. Du kan med fördel värma tjäran till max 60°C med en doppvärmare. En varm/eller ljummen tjära är mycket lättare att stryka ut, tränger in i träet bättre och torkar snabbare.
4. Nytt obehandlat trä skall målas två gånger, extremt sugande virke kan eventuellt behöva en tredje strykning. Vid 20°C och sol kan man normalt göra en andra strykning efter 3-5 dagar. Det finns ingen bortre gräns för när påföljande strykning görs. Tjäran täcker normalt 2-4 m2/l första strykningen och 4-6 m2/l andra strykningen.
5. Underhållsintervallen på tjärade ytor varierar beroende på läge och ytskick. Normalt skall träet tjäras när det börjar kännas torrt och tjärans ytskikt har försvunnit. Tjära fungerar delvis som ett "offerskikt" som absorberar och frånstöter UV-ljus, regn, mögel, alger och svampar. När offerskiktet har förbrukats är det i regel dags för en ny målning. Ytor som utsätts för direkt solljus ytbehandlas i regel vart 4-6år, skuggsidor tjäras varje 6-10-år beroende på ytskiktet.
Vid ommålning räcker det normalt med en strykning, känns träet fortfarande torrt kan en andra strykning göras.
Rödtjära och Svarttjära
Pigmenterad eller färgad trätjära är ett vackert alternativ till en vanlig tjärad yta eller fasadfärg. Vanligtvis färgar man tjära rött eller svart men det går att skapa sin egna färgnyanser om man så önskar. Tillsätter man torrpigment eller linoljefärg i tjäran ger färgpigmentet dessutom ett extra bra skydd mot UV-ljus. Egenskaperna och underhållsintervallerna förblir densamma även om man färgar tjäran.
När människor tänker på trätjära föreställer man sig oftast en helt svart yta som är skrovlig och klibbig. Så ser det oftast inte ut. Högkvalitativ tjära ger en gyllengul/sirapsgul kulör. Många gillar dock en svart fasad och tillsätter därför färgpigmentet Kimrök eller Bensvart till tjäran. Vill man färga tjäran röd har vi flera röda färgpigment man kan använda. Vi rekommenderar att man testar sig fram tills man får önskad kulör.
Tillverka egen rödtjära och svarttjära
Att tillverka egen rödtjära eller svarttjära är enkelt. Man blandar torrpigment eller linoljefärg med tjära och målar sedan på samma sätt som vanlig tjära. Andelen färg eller färgpigment varierar från 5-15 viktprocent av totalvikten beroende på önskad kulörstyrka. Blanda en sats till varje sida av fasaden för att minska risken för kulörskillnader.
- Blanda färgpigment med linolja tills man får en filmjölksliknande konsistens.
- Tillsätt 10% av trätjäran och rör om väl.
- Tillsätt resten av tjäran och blanda noggrant med borrvisp.
- Måla enligt instruktioner.
Trätjära i slamfärg
Vill man öka slamfärgens motståndskraft mot beväxning, alger, svampangrepp etc kan man med fördel tillsätta 5% trätjära till slamfärgen. Var noggrann med att blanda färgen ordentligt med en borrvisp. Tjäran gör att slamfärgen får en mörkare nyans, blanda en batch för varje sida av fasaden.
Tillverka roslagsmahogny och Tjärolja
Roslagsmahogny är enligt oss det bästa alternativet för att behandla furu, gran eller tryckimpregnerat om man skall använda det som altangolv eller till bryggan. Roslagsmahognyn ger en vacker gyllengul/sirapsgul nyans på obehandlat trä och grånar vackert med tiden. Roslagsmahogny skyddar träet mot röta, UV-ljus och regn samtidigt som det ger en bra motståndskraft mot angrepp från mögel och svampar. Roslagsmahognyn vi saluför går helt in i träet och vilket gör att den kan användas på ytor man går- och sitter på.
Roslagsmahogny är mycket lätt att tillverka själv. Blanda 1/3 tjära med 1/3 rå linolja och 1/3 terpentin. Var noggrann med omrörningen, blanda 5-10 minuter med borrvisp.
Det härliga med att arbeta med trätjära är att det inte finns några rätt eller fel. Man kan blanda 10% tjära med 90% linolja eller 70% tjära med 30% linolja. Man kan färga tjäran med olika sorters pigment och blanda med några av våra träoljor till dess man hittar den perfekta nyansen och känslan.
Bra att tänka på:
Verktyg rengörs enklast med t-röd eller annan alkohol. Även brunsåpa och linoljesåpa är effektiva för att lösa trätjära.
Kommer det tjära på huden är det inte farligt (tjära används historiskt i handkrämer och salvor), fläckar från tjära tas bort med brunsåpa eller linoljesåpa.
Tjära kan förvaras i nästan alla utrymmen och miljöer. Tjära tål frost och temperaturer upp till 65-80 grader.
Har man börjat tjära trä kan man inte byta ytbehandlingsmetod. Tjäran skapar en yta som gör att annan färg får svårt att fästa och man riskerar genomblödningar.
Tjära målas på obehandlad furu eller gran, stickspån eller stavspån eller tidigare tjärade eller slamfärgsmålade ytor.
Trätjära skall helst penselstrykas med styv naturborstpensel eller fiberpensel (hornsugga). Man kan rolla och spruta varm tjära men man skall i sådana fall efterstryka med pensel.