Paraffinolja är en doft-, smak och färglös olja som främst används för att olja trä som kommer i kontakt med mat som exempelvis skärbrädor, smörknivar, träbänkar och bänkskivor. Paraffinolja är en högraffinerad petrolimprodukt som fettar in ytan och motverkar märken från spill. Oljan är nästan helt doftlös och smakfri vilket är lämpligt där man hanterar livsmedel.
Användningsområde: Paraffinolja har flera användningsområden men används inom färgmiljöområdet för att ytbehandla trä. Oljan ger en fet yta vilket minskar risken för torrsprickor och röta. Ytan blir också mer motståndskraftigt mot fettfläckar, smuts och andra typer av fläckar och beläggningar. Den feta ytan gör träet mer lättstädat. Paraffinolja är populär då den är färg-, doft- och smaklös. Oljan används främst på släta och hårda träytor som exempelvis bänkskivor, skärbrädor, underlägg och knivskaft. Även till impregnering av natursten, betong och klinker samt polering av metall.
Fördelar och egenskaper:
- Doft-, färg- och smaklös olja.
- Skyddar ytan mot fläckar från fukt, spill, kaffemuggar etc.
- Ger ingen smak till livsmedel.
- Lämplig för att olja skärbrädor och besticksskaft.
- Paraffinolja är lätt att apllicera och torkar snabbt.
Teknisk Data
Produkt | Paraffinolja |
Torrhalt | 100% |
Åtgång | 12-20 m2/liter |
Torktid | 1-2 dagar |
Appliceringstemperatur | 14-24°C |
Max fuktkvot i underlaget | 15% |
Användarinstruktioner
1. Före ytbehandling ska ytan vara torr och fri från damm, smuts, fett och olja.
2. Paraffinolja appliceras med pensel av naturborst, svamp eller trasa. Oljan poleras eller stryks noggrant in i träet med kraftiga tag 1-2 gånger med en dags mellanrum. Efter varje behandling är det viktigt att man torkar bort all överbliven olja med en mikrofiberduk. Normal åtgång är 12-20m2/l.
3. Processen upprepas när ytan börjar bli matt och ful. Olja in skärbrädor en gång per år.