NM Silo 556 är ett lösningsmedelsfritt tvåkomponent expoxisystem utvecklad för uppbyggnad av invändig beläggning i tankar och kar avsedda för kemikalier. Epoxibeläggningen ger en porfri yta och har mycket god beständighet mot flera olika sorters kemikalier, olja, syror, ammoniak, drivmedel och vatten. Epoxibeläggningen är lätt tixotroperad vilket gör det enklare att måla på vertikala ytor.
Användningsområde: Epoxisystemet används för uppbyggnad av invändig beläggning i tankar, foderbord, cisterner, brunnar, bassänger, baljor och kar avsedda för kemikalier. Tankbeläggningen används även som ytskikt för bl.a. foderbord och andra ytor som kommer i kontakt med ämnen som innehåller kemikalier eller som bildar syror. Systemet används även som lamineringsepoxi för kemikaliebeständiga laminat.
NM Silo 556 har en mycket god beständighet mot flera typer av kemikalier (se tabell) och vatten vilket gör den lämplig till förvaring av olika sorters kemikalier på lantbruk och arbetsplatser. Beläggningen ger en porfri, stark och elastiskt ytskikt. Beläggningen används på både betong- och stålytor.
Fördelar och egenskaper
- Transparent epoxi med mycket god beständighet mot kemikalier, syror, bensin, alkohol, diesel, olja och vatten.
- Används till tankar, cisterner, kar, bassänger och andra ytor som utsätts för kemikalier.
- Till behandling av forderbord. Ger en hygienisk och lättstädad yta och skyddar betongen mot syror och vatten.
- Lätt att applicera och ger en mycket slitstark yta.
Teknisk Data
System | NM Silo 556 tankbeläggning |
Bas | NM Silo 556 |
Härdare | NM Härdare 40 |
Blandningsförhållande (bas - härdare) | 100 - 48 viktdelar |
Satsstorlek | 7,4kg |
Åtgång | ca 250 g per kvm per skikt. |
Antal skikt | Minst 2 strykningar (500 g per kvm) |
Densitet, bas | 1142 kg/m3 |
Densitet, härdare | 1057 kg/m3 |
Densitet, blandning | 1114 kg/m3 |
Viskositet | 1,1 Pa∙s |
Potlife (brukstid efter blandning) | 25 minuter |
Tryckhållfasthet | 60 MPa |
Draghållfasthet | 35 MPa |
TG 7d RT | 42°C |
Lägsta härdningstemperatur | +10°C |
Färg | Transparent |
Rengöring av verktyg | Aceton |
Beläggning av foderbord
1. Före epoxibehandling av foderbord är det viktigt att ytan är ren och fri från smuts. Gamla färgskikt avlägsnas med hårdmetallrondeller eller slipskål, löst sittande betong avlägsnas på samma sätt. Nygjuten betong ska vara minst 14-dagar gammal och ska rengöras på lämpligt sätt.
2. Ytan beläggs med primer 560A. Applicera ett skikt på 150-200 g per kvm. Sker fuktvandring i betongen grundmålas ytan med NM epoxiprimer BP50 Super i ett skikt på 150-200 g per kvm. Lägg på primer med 18cm stickroller Microfilt.
3. Eventuella spacklingsarbeten göra nu. Spackla med epoxispackel 205.
4. Första skiktet NM Silo 556 appliceras. Ska läggas i skikttjocklek om 250 gram per kvadrat. Beläggningen appliceras med målarroller Microfilt. Vid 20°C ska beläggningen torka minst 20 timmar före nästa behandling.
5. Andra skiktet NM Silo 556 appliceras. Ska läggas i skikttjocklek om 250 gram per kvadrat. Beläggningen appliceras med målarroller Microfilt.
Arbetsbeskrivning för portät epoxibeläggning i betongcistern
Förarbete:Är ytan förorenad av oljor, fett eller andra beläggningar skall den behandlas med ytaktivt medel som exempelvis kaustiksoda (NaOH) och avspolas med vatten. Betongen skall sedan toka före vidare behandling. Är ytan förorenad med asfalt, färg eller liknande så skall detta avlägsnas genom skrapning, slipning eller försiktig mejsling. För bäst hållbarhet skall betongytan sandblästras men avslipning med handslipbräde eller slipskål fungerar för den som inte har tillgång till blästermaskin. När anslutningar skall göras till ingjutningsgods måste ytorna vara metallrena, dvs. blästrade.
Betongens fuktförhållande kan vara avgörande för resultatet och livslängden på ytskiktet. Det är därför viktigt att detta kontrolleras. Enklast utförs detta med hjälp av en hygrometer som fästs mot betongen och täcks över med ett stycke plastfolie. Om vatten vandrar kapillärt och avdunstar från betongytan, kommer den relativa fuktigheten snabbt öka under plastfolien.
Vid arbete med NM Silo 556 är det viktigt att ytan är dammfri vid före varje beläggning. Alla kläder skall vara av engångstyp och skoskydd måste användas vid allt beläggningsarbete. Renligheten är av största vikt för att beläggningen skall bli porfri.
Primerskikt: Om betongytan är torr grunderas utan med ett skikt av NM Epoxigrund BP50 Super, åtgång ca 150g/m2 eller med NM Grundering 560A Epoxiprimer, åtgång ca 200g/m2. Om fuktvandring påvisats skall betongen grunderas med NM Epoxigrund BP50 Super i tre skikt, med en dags mellanrum. Åtgång ca 3 x 150g/m2.
Vid grundering är det noggrant att bas och härdare blandas väl. Blanda komponenterna med en långsamtgående borrmaskin och borrvisp. Materialen skall vara tempererade till ca 20°C. Primningen bör appliceras med målarroller, luddfri modell. Primningen skall härda över natt, innan nästa skikt påförs. Betongens temperatur skall vara minst +10°C och den relativa luftfuktigheten får inte överstiga 80%. Luftväxling är nödvändig.
Hålkäl: Alla övergångar mellan vägg, golv och ingjutningsgods skall förses med hålkäl (minsta radie 20mm).
Elastiskt skikt: Det elastiska skiktets uppgift är att fördela de spänningar som uppstår vid en spricka till ett större område runt sprickan. Det elastiska skiktet utgörs av NM Epoxispackel Elastic 705. Detta spackel påförs så jämnt som möjligt till en mängd av 1 liter/m2 (1,35kg).
Armeringsskikt: För att förhindra att snabba rörelser i det elastiska skiktet skall ge upphov till sprickbildning i tätskiktet armeras beläggningen med glasfiberväv eller Terylenväv. För att beläggningen skall vara sammanhängande och för att en viss minimitjocklek skall garanteras sätts på väggarna ett lager glasfiberväv samt på golvet två lager glasfiberväv.
Armeringsskiktet byggs upp genom att fästa väven på det fortfarande ohärdade elastiska spackelskiktet. Samtidigt utjämnas eventuella ojämnheter i det elastiska skiktet.
Därefter påförs NM Silo 556 tankbeläggning så att väven blir genomfylld ända upp till sin överyta.
När armeringsskiktet har härdat skall skarvar och ojämnheter såsom utstående trådar och knutor slipas och spacklas med NM Expoxispackel Elastic 705, varefter den skall porsökas med genomslagsprovning. Eventuella porer spacklas med NM Epoxispackel Elastic 705.
Ytskikt: För att erhålla en porfri och slät topp beläggs ytan med två lager NM Silo 556 tankbeläggning. Epoxibeläggningen påförs med inslitna rollers som inte luddar. Applicera ca 0,25kg/m2 med Microfiltroller (lackroller) eller Texronroller (tvätta ur före beläggningsarbetet). Ytan skall porsökas efter det första skitet och eventuella porer skall spacklas med NM Epoxispackel 705.
Porsökning och slutkontroll: Det är viktigt att porsökning utförs vid de angivna punkterna, detta för att en porfri beläggning skall kunna garanteras. Görs endast slutkontrollen, är det svårt att bestämma var poren finns. När ytan är färdigbelagd och helt härdad (ca 7 dygn) görs en ny kontroll av tätheten med porsökare. Denna utförs normalt av kontrollant eller besiktningsman från beställaren. Härdningstiden är beroende av ytans temperatur. Vid +20°C är total uthärdningstid ca 7 dygn, vid +10°C är motsvarande tid 10-14 dygn.
Arbetsbeskrivning för portät epoxibeläggning på stålytor
Förarbete: Kraftigt förorenade ytor tvättas och rengjord med lämpligt lösningsmedel före blästring. Viktigt är att alla typer av fett tas bort. Ytan blästras till SA 2-1/2.
Primning och hålkäl: Stålytor skall primas direkt efter blästring eller slipning. Stålytan primas/rostskyddsmålas med NM Stålprimer 270. Efter att epoxiprimern härdat till minst "tejpklibbig" yta och längst ett dygn, ytspacklas eventuella svetsfogar och ojämnheter med NM Epoxispackel 205. Alla övergångar mellan väggar, vägg och golv samt mot ingjutningsgods förses med hålkäl (min radie 20mm) av NM Epoxispackel 205. Efter att spacklet har härdats slipas ytan med P80. Om primern skadas vid slipning skall den omedelbart repareras.
Grundskikt: NM Silo 556 blandas enligt anvisningar och påförs jämnt över alla ytor, 0,25kg/m2. När NM Silo 556 härdats i cirka ett dygn nerslipas alla synliga ojämnheter i underlaget dvs. stenar och dylikt som kan försvåra den efterföljande vävsättningen.
Armeringsskikt: För att beläggningen skall vara sammanhängande och för att en viss minimitjocklek skall garanteras sätts på väggarna ett lager glasfiberväv samt på golvet två lager glasfiberväv. Armeringsskiktet byggs upp genom att NM Silo 556 påförs ca 0,25kg/m2. I detta skikt sätts väven. Så snart väven är genomvätt av plast bakifrån, påförs ytterligare ca 0,25kg/m2. När armeringsskiktet härdat i cirka ett dygn skall ojämnheter slipas och spacklas med NM Epoxispackel 205. Även skarvar mellan vävarna skall spacklas. Ytan skall sedan porsökas med genomslagsprovning.
Toppskikt: För att erhålla en porfri och slät topp beläggs ytan med två lager NM Silo 556. Tankbeläggningen appliceras med roller. Välj roller Microfilt eller Texron, var noggrann med att tvätta ur målarrullarna eller använda redan inslitna rollers för att säkerställa att inga fibrer lossnar. NM Silo skall påföras i skikt om ca 0,25kg/m2. Ytan skall porsökas efter det första skiktet. Eventuella porer spacklas med Epoxispackel 205.
Porsökning och slutkontroll: Det är viktigt att porsökning utförs vid de angivna punkterna, detta för att en porfri beläggning skall kunna garanteras. Görs endast slutkontrollen, är det svårt att bestämma var poren finns. När ytan är färdigbelagd och helt härdad (ca 7 dygn) görs en ny kontroll av tätheten med porsökare. Denna utförs normalt av kontrollant eller besiktningsman från beställaren. Härdningstiden är beroende av ytans temperatur. Vid +20°C är total uthärdningstid ca 7 dygn, vid +10°C är motsvarande tid 10-14 dygn.
Kemikalieresistens NM Silo 556
Nils Malmgren AB utför kemikalietester genom att helt sänka ner en provbit i testvätskan. Provet tas upp en gång i månaden under ett år för att mätas och okulärt besiktigas. För kemikalier som inte finns i listan går det att göra accelererade tester för att ge besked om resistens. Spill av lättflyktiga ämnen, t.ex. aceton, förorsakar sällan skador på underlaget.
Nyckel
++++ | Beständig under 12 månaders testperiod |
+++ | Beständig under 12 månaders testperiod, men ger färgförändring |
++ | Begränsad beständighet, spill bör torkas upp |
+ | Starkt begränsad beständighet, spill bör torkas upp omedelbart |
- | Ej beständigt |
Laboratorieresultat
Kemikalie | Nyckel | --- | Kemikalie | Nyckel |
10% Ammoniaklösning | ++++ | | Motorolja SAE 30 | ++++ |
25% Ammoniaklösning | ++ | | 5% Natriumhydroxidlösning | ++++ |
Bensin | ++++ | | 10% Natriumhydroxidlösning | ++++ |
Destillerat Vatten | ++++ | | 50% Natriumhydroxidlösning | ++++ |
Etylacetat | + | | 10% Salpetersyra | ++++ |
20% Etylalkohol | ++++ | | 30% Salpetersyra | ++++ |
50% Etylalkohol | ++ | | 50% Salpetersyra | ++ |
Etylenglykol | ++++ | | 10% Saltsyra | ++++ |
Fettsyror | ++ | | Saltsyra koncentrerad | +++ |
10% Formaldehydlösning | ++++ | | Skydrol | ++++ |
35% Formaldehydlösning | ++++ | | Sodalösning koncentrerad | ++++ |
10% Fosforsyra | ++++ | | 10% Svavelsyra | ++++ |
50% Fosforsyra | ++ | | 50% Svavelsyra | ++++ |
Isopropylalkohol | ++++ | | 70% Svavelsyra | ++ |
25% Järnsulfat | ++++ | | Toluen | + |
25% Järnklorid | ++++ | | 10% Vätesuperoxid | ++++ |
Koksaltlösning koncentrerad | ++++ | | Xylen | ++ |
Lacknafta | ++++ | | 5% Ättiksyra | ++++ |
Metanol | ++ | | 10% Ättiksyra | ++ |
10% Mjölksyra | ++++ | | 50% Ättiksyra | - |